TL’ETINQOX SCHOOL

 

To take advantage of the existing spacious gymnasium, the new school is designed around it, with the main entrance given an oversized canopy to clearly distinguish it when approaching the school. The two classroom wings are fairly simple, with each classroom designated with its own unique colour. The main corridor against the gymnasium has clerestory windows to allow natural light to fill the space and provide solar heat gain in the winter months.

 

The gymnasium and school wings are fairly box-like to keep construction simple and reduce costs. Only the library has been given a distinct form language to identify it as a unique space. The two walls are extended upwards in an angular shape to reference the form of nomadic lean-to shelters and possibly a winged bird of prey. This helps provide vertical relief from the otherwise strong horizontal nature of the rest of the building. To take advantage of solar gain (the building is essentially in heating mode for most of the year), the building is clad with a mix of charcoal and galvanized metal siding that is durable and cost effective. Windows are triple-glazed and thermally broken.

CLIENT

Tl’etinqox Tin Indian Band

 

LOCATION

Anaham, BC

 

SIZE

16,400 square feet

 

SERVICES

Architectural

PARTNER

Peter Hildebrand

 

CO-DESIGNER, PROJECT MANAGER AND ARCHITECTURAL TECHNOLOGIST

Stefan Walsh